REKLAMA

Puchate miodowniki z orzechami

wyświetlono: 690 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Bardzo smaczne , a za razem proste w przygotowaniu ciastka . Doskonałe do kawy , herbaty czy kakao w gronie rodziny czy znajomych :)

opublikowany: 15.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru brązowego
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    100 ml miodu płynnego
    1 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 szczypta soli
    100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    Lukier :
    sok z 1/2 cytryny
    około 3/4 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Puchate miodowniki z orzechami 1. Masło , sól , cukier brązowy i z wanilią miksuję na puch , ciągle miksując dodaję jajko , miksuję , dodaję miód , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , miksuję do połączenia składników . Do masy dodaję orzechy , mieszam .
  • Puchate miodowniki z orzechami 2. Dużą łyżką nakładam porcje ciasta na blachę - w odstępach . Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni .
  • Puchate miodowniki z orzechami 3. Składniki lukru ucieram , gęstym lukrem polewam dekoracyjnie ciastka . Ciastka pozostawiam do zastudzenia lukru .
  • 4. Smacznego .

Porady

W zamkniętym pojemniku ciastko długo zachowują świeżość :) Z tej porcji ciasta wyszło mi 20 sporych ciastek :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Jola1977-1977 123

Ponadczasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym

Smakowity wypiek , doskonały na dni świąteczne i każdy inny dzień :)

kategoria: ciasto drożdżowe strucla opublikowany: 21.12.2021 | wyświetlono: 2840 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE