Puchate miodowniki z orzechami

4.4 (5 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , a za razem proste w przygotowaniu ciastka . Doskonałe do kawy , herbaty czy kakao w gronie rodziny czy znajomych :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru brązowego
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    100 ml miodu płynnego
    1 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 szczypta soli
    100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    Lukier :
    sok z 1/2 cytryny
    około 3/4 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasteczka maślane

Puchate miodowniki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puchate miodowniki z orzechami 1. Masło , sól , cukier brązowy i z wanilią miksuję na puch , ciągle miksując dodaję jajko , miksuję , dodaję miód , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , miksuję do połączenia składników . Do masy dodaję orzechy , mieszam .
  • Puchate miodowniki z orzechami 2. Dużą łyżką nakładam porcje ciasta na blachę - w odstępach . Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni .
  • Puchate miodowniki z orzechami 3. Składniki lukru ucieram , gęstym lukrem polewam dekoracyjnie ciastka . Ciastka pozostawiam do zastudzenia lukru .
  • 4. Smacznego .

Porady

W zamkniętym pojemniku ciastko długo zachowują świeżość :) Z tej porcji ciasta wyszło mi 20 sporych ciastek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować