Puchata cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Rozbujamy jaja. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet.Odstawiamy.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.Do ubitych białek dodajemy żółtka,obie maki i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną , wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy.Gdy wystygnie przekrajamy na pół.
2.MASA:
Gotujemy wodę,margarynę,cukier. Następnie dodajemy sok z cytryny ciągle gotujemy do tego wlewamy mąkę rozrobioną z mlekiem.Gotujemy i mieszamy aż zgęstnieje.Gorącą masą przekładamy ciasto.
3.LUKIER:
Do soku dodajemy cukier i ucieramy aż masa będzie jednolita.
4.ZŁOŻENIE CIASTA:
Pierwszy blat ciasta ,gorąca masa,drugi blat ciasta,lukier ,starta skórka z cytryny.
Komentarze