PUCHATA CYTRYNKA

4.5 (150 ocen)

Super szybkie ciacho,bardzo puszyste i delikatne o slodko -kwaśnym smaku

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jaj
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    MASA:
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny
    2 cukry waniliowe
    sok z 2 cytryn
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka wody

    LUKIER:
    sok z 1 cytryny
    1 szklanka cukru pudru

    DODATKOWO:
    skórka starta z 3 cytryn (te które używamy do masy i lukru)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puchata cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Rozbujamy jaja. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet.Odstawiamy.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.Do ubitych białek dodajemy żółtka,obie maki i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną , wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy.Gdy wystygnie przekrajamy na pół.
  • 2. MASA:
    Gotujemy wodę,margarynę,cukier. Następnie dodajemy sok z cytryny ciągle gotujemy do tego wlewamy mąkę rozrobioną z mlekiem.Gotujemy i mieszamy aż zgęstnieje.Gorącą masą przekładamy ciasto.
  • 3. LUKIER:
    Do soku dodajemy cukier i ucieramy aż masa będzie jednolita.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Pierwszy blat ciasta ,gorąca masa,drugi blat ciasta,lukier ,starta skórka z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować