Puchata babka drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypujemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, rozdrobnione drożdże, zalewamy odrobiną letniego mleka i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
2.Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka,roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże.Całość mieszamy, zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swą objętość).
3.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy przez ok 2-3 min. Stolnicę podsypujemy mąką i ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (na taką długość jak nasza forma do pieczenia) i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
4.Bakalie zaparzamy i osuszamy. Mieszamy z dżemem i rozkładamy na brzegu ciasta. Zawijamy w roladę i przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
5.Drożdżówkę pieczemy 50 minut w 190 st. Po ostudzeniu smarujemy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Komentarze