Puchata babka drożdżowa z bakaliami

4.5 (160 ocen)

Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na co dzień do kubka zimnego mleka.

Składniki:

  • 3,5 szk.mąki + do podsypania
    1 szklanka letniego mleka
    100g roztopionego masła
    30g drożdży
    1/3 szk.cukru
    1 jajko+ żółtko
    3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
    50g żurawiny suszonej
    50g wiśni suszonej
    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50g płatków migdałowych
    lukier
    masło i bułka tarta do formy














Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Puchata babka drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypujemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, rozdrobnione drożdże, zalewamy odrobiną letniego mleka i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • wyrośnięte ciasto 2. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka,roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże.Całość mieszamy, zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swą objętość).
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy przez ok 2-3 min. Stolnicę podsypujemy mąką i ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (na taką długość jak nasza forma do pieczenia) i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • na cieście rozłóż bakalie 4. Bakalie zaparzamy i osuszamy. Mieszamy z dżemem i rozkładamy na brzegu ciasta. Zawijamy w roladę i przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Drożdżówkę pieczemy 50 minut w 190 st. Po ostudzeniu smarujemy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.




Porady

do farszu można dać dowolne,ulubione bakalie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować