Babka bez makijażu

5 (152 ocen)

  • 80 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekka, puszysta drożdżowa babka.

  • 80 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 405
    3/4 szklanki cukru
    50 g drożdży
    7 żółtek
    łyżka masła
    łyżka kwaśnej tłustej śmietany
    około szklanki mleka (zależy od suchości mąki)
    szczypta soli
    esencja waniliowa
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Babka bez makijażu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarabiamy na noc, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Do dzieży robota przesiewamy mąkę dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Końcówką hak dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut, aż zbije się w kulę. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dokładnie wyrabiamy ręką, przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy - czynność powtarzamy dwa razy. Wyrobione 3 raz ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem, czekamy, aż wypełni formę. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 50 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

Porady

Ciasto tak przyrządzone jest lekkie, puszyste i dłużej zachowuje świeżość. Babce można zrobić makijaż - polukrować lub polać czekoladą, można dodać bakalie. Chciałam pokazać wersję podstawową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (237 ocen)

babka cytrynowa bez jajek

To może cię zainteresować