Puchata baba

5 (193 ocen)

  • 60 min

Prosto szybko i smacznie najlepiej smakuje z zimnym mlekiem lub kubkiem gorącego kakao

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jaj wiejskich
    250 g margaryny
    1,5 szklanki cukru drobnego
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek oleju słonecznikowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyzeczka octu
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puchata baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wyjmujemy duzo wczesniej z lodówki żeby osiągnęła temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać.
  • 3. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłozonej pergaminem formy keksowej o wymiarach 12/39 cm,pieczemy około 45 minut w temp 180*c Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować