Pucharek truskawkowy z miętą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nasz ulubiony błyskawiczny deser.

  • 20 min

Składniki:

  • śmietana 30 % 200 ml
    cukier puder 1 płaska łyżka
    mięta liście kilkanaście listków
    truskawki świeże ok.16 sztuk
    czekolada gorzka 3-4 cząstki

Pucharek truskawkowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania


    Śmietanę przelewamy do głębszego pojemnika i wstawiamy do lodówki. W tem sposób śmietana i pojemnik będą chłodne co ułatwi nam ubijanie.
    Czekoladę ścieramy na grubych oczkach.
    Listki mięty opłukujemy , minimum 10 listków drobniutko siekamy.
    Śmietanę ubijamy , dodajemy cukier puder.
    Na koniec wsypujemy mietę i startą czekoladę, mieszamy łyżką.
    Truskawki płuczemy lekko osuszamy , kroimy na pół i część wykładamy na spód pucharka. Na truskawki wykładamy 3/4 bitej śmietany, następnie brzegi pucharka okładamy listkami miety i dopełniamy resztą śmietany.
    Wierzch przykrywamy truskawkami i lekko posypujemy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy