Pucharek rozkoszy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pucharek rozkoszy to propozycja na bardziej pracochłonny deser.Połączenie orzechów z musem truskawkowym zaskoczy smakiem nie jedną osobę.

  • 40 min

Składniki:

  • Masa :

    1/2 szkl. mleka orzechowego
    100g tartych orzechów włoskich
    100-150g miękkiego masła
    1/2 szkl. cukru pudru

    Mus :

    450g truskawek bez szypułek
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1/2 szkl. wody
    1/2 szkl. cukru pudru

    Dodatkowo :

    płatki migdałów
    posypka kolorowa
    perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Przekąski

Pucharek rozkoszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa :

    Orzechy zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i studzimy.
    Masło ucieramy na puch.
    Stopniowo dodajemy cukier puder i przestudzone zalane mlekiem orzechy.
    Całość miksujemy aż składniki się połączą.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy żelatynę i studzimy.
    Truskawki wraz z cukrem przekładamy do blendera i miksujemy.
    Pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę z żelatyną.
    Mieszamy i schładzamy mus.
  • 3. Do pucharków nakładamy masę (ja robiłam to zwykłą łyżką).
    Następnie na masę nakładamy mus.
    Wierzch posypujemy posypką i perełkami.
    Dokładamy kilka płatków migdałów.
    Schładzamy w lodówce.
    Smacznego

Porady

W przepisie można wykorzystać zarówno orzechy laskowe jak i włoskie. Tarte możemy zastąpić orzechami przepuszczonymi przez maszynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować