Puch Łabędzia

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

uczta dla podniebienia

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 bułki kajzerki
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 mała paczki wiórek kokosowych
    margaryna
    Posypka:
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    1 mała paczka wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puch łabędzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę a następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę i piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
    Masa:
    Bułki namoczyć w 1 szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotować z paczką wiórek i 1 szklanką cukru.Następnie dodać do tego namoczone bułki. Zagotować. Masa stanie się gęsta. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć i dodawać do niej zimną masę ciągle miksują, aż stanie się puszysta.
    Posypka:
    Masło, wiórki, cukier zarumienić na patelni na złoty kolor.
    Biszkopt rozkroić na pół. Biszkopt przełożyć masą, wierzch także posmarować. Wierzch placka posypać posypką.

Porady

masę można gotować w trakcie pieczenia się biszkoptu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować