Farsz:
300g sera kanapkowego ze szczypiorkiem
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
40g sera feta
80g sera żółtego
1 jajko ugotowane na twardo
1 żółtko jajka ugotowanego na twardo
Pęczek szczypiorku
Ptysie ze szczypiorkiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego się roztworu wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania jednolitego ciasta. Zimne ciasto utrzeć z jajkami. Za pomocą łyżki lub szprycy wyciskać niewielkie ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 – 30 minut. Zimne przekroić na dwie części, na jedną nałożyć łyżkę farszu, przykryć drugą częścią ciasta ptysiowego. Dowolnie udekorować.
2.Farsz: Tuńczyka dokładnie odcisnąć z zalewy. Szczypiorek posiekać drobno. Jajko i żółtko zetrzeć na drobnych oczkach wraz z serem żółtym. Fetę rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Doprawić do smaku.
Porady
gdyby masa okazała się za rzadka, to należy dołożyć jeszcze startego żółtego sera. Wchłonie on nadmiar płynu.
Komentarze