Ptysie ze śmietaną

0 (0 ocen)

Pyszne ptysie ze śmietaną dla dzieci i dorosłych. Często w moim domu pytają kiedy znowu zrobię takie smaczne ptysie.

Składniki:

  • CIASTO
    jajka- 4 szt
    mąka - 1 szkl
    woda - 1 szkl
    masło - 1/2 kost
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    sól
    tłuszcz do formy
    cukier puder do posypki ptysiów
    KREM
    śmietana kremówka - 400 ml
    sok z cytryny -kilka kropli do smaku
    cukier puder - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysie ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać wodę do garnka, zagotować.
  • 2. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować.
  • 3. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć.
  • 4. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie ciasto błyszczące.
  • 5. Odstawić ciasto do wystudzenia. Dodawać do ciasta po jednym jajku, ucierając
  • 6. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
  • 7. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
  • 8. Nakładać ciasto do szprycy, wyciskać niewielkie różyczki.
  • 9. Piekarnik nagrzać do 200 stop.włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec ok.20 minut
  • 10. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temp.do 180 stop. Upieczone ptysie wyjąć i ostudzić.
  • 11. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno
  • 12. Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać.
  • 13. Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną.
  • 14. Gotowe ptysie oprószyć cukrem pudrem.

Porady

( nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika przez pierwsze 10 minut, by ciasto nie opadło).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować