Ptysie z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Niezwykle efektowna i smaczna przystawka.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    125g margaryny
    3 jajka

    Farsz:
    100g łososia wędzonego
    200g sera śmietankowego mielonego
    200g sera kanapkowego ziołowego
    1 jajko ugotowane na twardo
    Pęczek koperku
    1 łyżka majonezu
    Sól, pieprz

Ptysie z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego się roztworu wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania jednolitego ciasta. Zimne ciasto utrzeć z jajkami. Za pomocą łyżki lub szprycy wyciskać niewielkie ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 – 30 minut. Zimne przekroić na dwie części, na jedną nałożyć po łyżce farszu, przykryć drugą częścią. Dowolnie udekorować.
  • 2. Farsz:Jajko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Łososia drobno posiekać, połączyć z serkami, majonezem, jajkiem i posiekanym koperkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy