Ptysie z waniliowym kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w niej masło.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i wsypujemy do rozpuszczonego masła.
Ściągamy z ognia i mieszamy - ma powstać jednolita i błyszcząca masa.
Gdy masa ostygnie, dodajemy jajka, proszek do pieczenia - cały czas miksując.
Masą napełniamy rękaw cukierniczy, i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ptysie pieczemy 10 minut w temperaturze 200stopni,
następnie kolejne 10 minut w temp 180stopni.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło.
Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą.
Wanilię przecinamy na pół i wydrążamy ziarenka.
Mąki przesiewamy, dodajemy żółtka, wanilię i budyń - miksujemy.
Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy masę budyniową.
Miksujemy dopóki masa nie zrobi się gęsta.
Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i przekładamy masą budyniową.
Gotowe polewamy roztopioną czekoladą.
Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Komentarze