Ptysie z waniliowym kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ptysie z waniliową masą budyniową, oblane czekoladą

  • 50 min

Składniki:

  • ptysie:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    100g masła
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina soli

    masa:
    500ml mleka
    40g masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki budyniu waniliowego
    1/2 laski wanilii

    dodatkowo:
    100g czekolady mlecznej
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z waniliowym kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w niej masło.
    Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i wsypujemy do rozpuszczonego masła.
    Ściągamy z ognia i mieszamy - ma powstać jednolita i błyszcząca masa.
    Gdy masa ostygnie, dodajemy jajka, proszek do pieczenia - cały czas miksując.

    Masą napełniamy rękaw cukierniczy, i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ptysie pieczemy 10 minut w temperaturze 200stopni,
    następnie kolejne 10 minut w temp 180stopni.
    W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

    Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło.
    Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą.

    Wanilię przecinamy na pół i wydrążamy ziarenka.
    Mąki przesiewamy, dodajemy żółtka, wanilię i budyń - miksujemy.

    Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy masę budyniową.
    Miksujemy dopóki masa nie zrobi się gęsta.

    Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i przekładamy masą budyniową.
    Gotowe polewamy roztopioną czekoladą.
    Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować