Ptysie z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ptysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ptysie:

    1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
    1/2 szklanki wody
    65 g masła
    2 jajka duże
    szczypta soli

    krem:
    350 ml śmietany kremówki 36 %
    1 łyżka cukru
    7 truskawek
    1/3 mango
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ptysie z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło w wodą 1. Do garnka wlewam wodę dodaję masło i rozpuszczam na gazie, do gotującego wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką ąż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdejmuję z gazu i studzę.
  • ciasto parzone 2. Do zimnego ciasta wbijam jajko, dodaję sól i miksuję, jak się połączą dodaję następne jajko i miksuję.
  • wyciśnięte ptysie 3. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia na blaszkę robiąc ruchy ślimaka, na środku staram się żeby była większa górka.
  • ptysie upieczone 4. Ptysie nie mogą być płaskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk

    Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne ptysie kroję na pół, wyciskam do nich śmietanę, dodaję truskawki i mango.Posypuję cukrem pudrem.

Porady

ptysie, śmietana, truskawki, deser,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować