Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka

4.5 (167 ocen)

Co mogę napisać? Są PYCHA!!! Połączenie awokado i tuńczyka to jedno z moich ulubionych , więc i ptysie z tym nadzieniem nie mają sobie równych!Sałatkę najlepiej wykonać tuż przed napełnieniem. Powstaje bardzo szybko, więc nie jest to duży problem! Natomiast ptysie można upiec dzień wcześniej:).

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk:
    Ciasto:
    - 0,5 szklanki wody,
    - 0,5 szklanki mąki tortowej,
    - 1/4 kostki margaryny,
    - Szczypta soli,
    - 2 duże jajka
    Nadzienie:
    • 2 awokado,
    • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (170 gram puszka)
    • 3 jajka,
    • 2-3 łyżki majonezu,
    • mały pęczek szczypiorku,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • sok z cytryny (ok 1 łyżka)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Sałatki Przystawki

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa kluska 1. CIASTO:
    Wodę i margarynę umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Całość zdejmujemy z ognia ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się „kluska”.
  • przed pieczeniem 2. ”. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka.
    Tak przygotowane delikatnie studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Całość ucieramy pałką około 10-15 min, by powstało lśniące, gładkie ciasto.

    Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie.
    Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
    Z tej porcji powinno wyjść około 15 sztuk.
  • przygotowanie sałatki 3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyk odsączamy. Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Pokrojonego skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
    Tak przygotowane składniki przekładamy do miski (talerza). Delikatnie je mieszamy. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • napełnianie 4. Gotową sałatką napełniamy upieczone i przekrojone na połowę ptysie. Podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować