Delikatne ciastka ptysiowe z nadzieniem lekko kwaskowych wiśni i słodkiej śmietanki. Posypane cukrem pudrem – są idealne i super smaczne do kawy lub herbatki.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
2 szklanki wody
5 jajek
Papier do pieczenia
Nadzienie:
½ l śmietanki kremówki(30 %)
3 łyżki cukru pudru + do posypania ciastek
2 zagęstniki do śmietanki
½ l wypestkowanych wiśni
½ szklanki soku z wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Ptysie z nadzieniem wiśni i śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: tłuszcz zagotować z wodą, porcjami dodawać mąkę, mieszać i gotować aż ciasto będzie lśniące i będzie odstawać od ścianek naczynia. Wystudzić, dodawać jajka, ucierać aż ciasto się połączy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki średniej wielkości za pomocą szprycy lub łyżki do lodów. Układać na papierze w pewnej odległości-cisto rośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni 35 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu ptysie przeciąć na poł.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem wiśniowym. Wiśnie przełożyć do garczka o podwójnym dnie, podgrzać, wlać mąkę ziemniaczaną, dodać cukier, wymieszać, zagotować. Przestudzić, ułożyć porcję wiśni na ciastka.
Śmietankę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać z zagęstnikiem, dodać do śmietanki porcjami, ubijać. Wyłożyć na wiśnie porcję śmietanki, złożyć ptysie. Obficie posypać cukrem pudrem. Schłodzić kilka minut.
Porady
1.zamiast mąki ziemniaczanej do wiśni mozna dodać galaretkę.
Komentarze