Ptysie z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.margarynę i wodę zagotowujemy. Do gotującej masy wsypujemy przesianą mąkę i zaparzamy ciasto( mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka i mieszadła.) studzimy
2.Zimne ciasto miksujemy z jajkami. gotową masę nakładamy worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i formujemy duże koła na natłuszczonej blaszce
3.korpusy pieczemy w nagrzanym na 200 stopni piekarniku ok 10 minut. Tak by miały złoty kolor
4.łososia kroimy na drobniutkie kawałki ,mieszamy go z serkiem i kilkoma kroplami soku z cytryny. doprawiamy do smaku pieprzem
5.korpusy przekrajmy na pół. Na Dolną część nakładamy serek i przykrywamy górnym korpusem. chłodzimy.
Porady
Ptysie są najlepsze po godzinie jak serek najdzie sokiem z cytryny. dlatego serek można naszykować wcześniej
Komentarze