Wart spróbować zjeść ptysie nie tylko na słodko, ale również poeksperymentować z nadzieniem na słono. Jest to bardzo ciekawe połączenie.
50 min
Składniki:
Składniki na ptysie:
125 ml wody
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
10 dag masła
1 łyżeczka cukru pudru
15 dag mąki pszennej
4 jajka
Składniki na krem tuńczykowo-śmietankowy:
1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
5 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów w oliwie
50 dag serka śmietankowego naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka pasty z wędzonej papryki
sól
pieprz
Ptysie z kremem tuńczykowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ptysiów:
Do rondelka wlewam mleko i wodę. Następnie dodaję masło, sól i cukier. Podgrzewam na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie od razu ściągam z kuchenki. Do rondelka dodaję stopniowo mąkę pszenną, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Na minutę rondel z ciastem znów stawiam na kuchence i podgrzewam ciasto przez około 1 minutę. Przerzucam ciasto do szklanej miski i odstawiam do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijam po kolei każde jajko, energicznie mieszając. Gotowe ciasto przekładam do szprycy i na blaszce z papierem do pieczenia formuję kopiaste kształty. Ptysie wkładam do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piekę ok. 25 minut. Po upieczeniu zdejmuję ptysie z blachy na metalową kratkę i pozostawiam do wystudzenia.
2.Przygotowanie kremu tuńczykowo-śmietankowego:
Tuńczyka najpierw odsączam z zalewy i wrzucam do miski. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam do powstania gładkiego kremu.
3.Ptysie kroję przez środek i nakładam sporą ilość kremu.
Porady
Do nadzienia można dodać pietruszki lub starty na wiórki żółty ser.
Komentarze