Ptysie z kremem budyniowym

4.5 (196 ocen)

w sam raz na Ostatnią niedzielę karnawału do kawki

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 1/5 szkl. mąki,
    1 szkl. wody,
    125 g margaryny,
    4 jajka,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 ½ szkl. mleka,
    ½ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    1 kostka masła,
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. 
    Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
    Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie.

    Krem:
    1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować