Ptysie z jagodowym kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Delikatne ciasto z lekkim jagodowym kremem na bazie śmietanki

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka wody
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    1 szklanka mąki
    4 jaja

    krem:
    500ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 op. galaretki jagodowej (na 375ml wody)
    0,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)
    cukier puder do posypania

Ptysie z jagodowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z olejem i solą, do wrzącej wsypać mąkę, szybko wymieszać na gładkie ciasto, przestudzić. Miksując (hakami) wbijać po jednym jajku. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie dużej gwiazdki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać gwiazdki w odstępach ok 2cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp 200stC. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika! Upieczone ptysie ostudzić na kratce.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 50ml gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, ciągle ubijając na najwyższych obrotach, wlać zimną galaretkę. Do kremu dodać jagody, wymieszać.
    Ptysie przekroić, napełnić kremem, wstawić od lodówki, by krem stężał.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy