Ptysie z gorgonzolą i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie ptysie to idealny dodatek do sałatek, zup czy szarpanej wieprzowiny oraz jako samodzielna przekąska bo są po prostu pyszne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto parzone:
    125 g masła
    2 szklanki wody
    2 szklanki mąki krupczatki
    szczypta soli
    10 jajek od szczęśliwych kur
    100 g sera gorgonzola
    2 łyżki posiekanych listków rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Ptysie Przekąski

Ptysie z gorgonzolą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.
    Ciasto odstawiamy do ostudzenia.

    Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Do masy wkruszamy ser i wsypujemy rozmaryn, mieszamy.
    Masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 210 stopniach C przez 5 minut, aż ładnie wyrosną, następnie dopiekamy przez 10-15 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciastka studzimy na kratkach.

    Takie ptysie podaję jako dodatek do zup, sałatek, szarpanego mięsa lub jako samodzielną przekąskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować