Ptysie z farszem kurczakowo-marchewkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Słone ciasto ptysiowe jest idealne zarówno do słodkich kremów jak i pikantnych farszy.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna Kasia: 100 gramów
    - mąka tortowa: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - jajka: 5 sztuk
    - pierś z kurczaka gotowana: 1 sztuka
    - marchew gotowana: 2 sztuki
    - majonez: 3 łyżki
    - pieprz biały świeżo zmielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Ptysie z farszem kurczakowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptysie z farszem kurczakowo-marchewkowym 1. Gotujemy 250 ml wody z Kasią i solą, na wrzący płyn wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ucieramy ciasto, aż zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy, kiedy ciasto wystygnie wpijamy kolejno 5 jaj i miksujemy. Rękawem wyciskamy ptysie na blachę i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Piekarnika nie otwieramy w trakcie pieczenia, a po wyciągnięciu gotowych ptysiów zdejmujemy z blachy i odwracamy do wystygnięcia do góry dnem.
  • 2. Gotowaną pierś z kurczaka, wraz z marchewką kroimy w mniejsze kawałki mieszamy z majonezem, miksujemy blenderem i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym białym pieprzem. Ptysie kroimy na pół, nakładamy farsz i zamykamy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy