Ptysie z farszem kurczakowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy 250 ml wody z Kasią i solą, na wrzący płyn wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ucieramy ciasto, aż zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy, kiedy ciasto wystygnie wpijamy kolejno 5 jaj i miksujemy. Rękawem wyciskamy ptysie na blachę i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Piekarnika nie otwieramy w trakcie pieczenia, a po wyciągnięciu gotowych ptysiów zdejmujemy z blachy i odwracamy do wystygnięcia do góry dnem.
2.Gotowaną pierś z kurczaka, wraz z marchewką kroimy w mniejsze kawałki mieszamy z majonezem, miksujemy blenderem i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym białym pieprzem. Ptysie kroimy na pół, nakładamy farsz i zamykamy. Smacznego!
Komentarze