Ptysie z chrupką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ptysi za dużo u mnie na blogu nie było, ale czas właśnie na nie i ich klasyczne wydanie, czyli z chrupką, która przeniesie Wasze kubki smakowe do nieba :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Chrupka:
    50g cukru
    50g masła
    50g mąki pszennej
    Ciasto parzone:
    szczypta soli
    1 szklanka mąki
    100g masła
    1 szklanka wody
    3 jajka
    Krem waniliowy:
    200ml śmietanki 30%
    1 laska wanilii
    serek mascarpone
    50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Krem

Ptysie z chrupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotujemy chrupkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i posiekane masło. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Sprawdzamy czy ciasto parzone przestygło, jeżeli tak to wbijamy po kolei jajka i mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy piękne ptysie. Na każdy ptyś nakładamy okrągły krążek chrupki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i odkrajamy czubek. W rondelku zagotowujemy śmietankę z laską wanilii i wyciągniętymi ziarnami. Studzimy, dodajemy cukier puder, mascarpone i ubijamy na krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i uzupełniamy nasze ptysie :) Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować