ok 1 kg mąki pszennej
50 g drożdży
300 ml mleka
6 żółtek
1całe jajko
6 łyżeczek oleju
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Krem: 250ml kremówki 30%
1śnieżna w proszku
1/2szkl cukru pudru
Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w 1/2szkl. Mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. Po upieczeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem . Górę posypać cukrem pudrem.
2.Krem: kremówkę ubić na sztywno ze śmietaną w proszku i cukrem pudrem.
Komentarze