Ptysie Z Bita Śmietaną

0 (0 ocen)

Na Dzień Dziecka musi być coś słodkiego dla naszych milusińskich ;)

Składniki:

  • Składniki na 15-20 ptysiów

    Ciasto:
    1 szkl wody (200 ml)
    1 szkl mąki (170 gr)
    100 gr masła/margaryny
    1 łyżeczka cukru
    4-5 jajek

    Nadzienie:
    400 ml śmietanki 30-36%
    4-5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Ptysie z bita śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna.
  • 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
    Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta.
    Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko.
    Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
  • 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy ptysie sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !

    Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania.
    Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec dodając cukier puder. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy śmietaną. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować