Ptysie z bita śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna.
2.Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3.Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta.
Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko.
Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
4.Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy ptysie sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania.
Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec dodając cukier puder. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy śmietaną. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Komentarze