Ptysie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od zawsze uwielbiane ptysie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto parzone
    4 jajka
    1 szkl.mąki pszennej
    1 szkl.wody
    125g masła

    Bita śmietana
    400 ml śmietany kremówki 30/36%
    2 łyżki cukru pudru.

Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy masło i wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Teraz dosypujemy mąkę i dość szybko mieszamy. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek garnka wtedy jest gotowe. Studzimy. Do chłodnej masy dodajemy jajka i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy, worka lub łyżki nakładamy okrągłe porcje ciasta. Pamiętajmy o odstępach. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przekrajamy wzdłuż. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wypełniamy przygotowane ptysie, na koniec posypujemy cukrem pudrem. Pyszności

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy