Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy masło i wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Teraz dosypujemy mąkę i dość szybko mieszamy. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek garnka wtedy jest gotowe. Studzimy. Do chłodnej masy dodajemy jajka i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy, worka lub łyżki nakładamy okrągłe porcje ciasta. Pamiętajmy o odstępach. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przekrajamy wzdłuż. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wypełniamy przygotowane ptysie, na koniec posypujemy cukrem pudrem. Pyszności
Komentarze