- mąka pszenna 140 g
- woda 160 cm3
- margaryna 67g
- jaja 250 g (ok4 w zależności od kategorii jaj)
- cukier puder do posypania 60 g
- margaryna do blach 10 g
- szczypta soli
Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* W pierwszej kolejności sporządzamy ciasto ptysiowe:
*Do garnka należy wlać odmierzoną ilość wody, dodać tłuszcz, sól i zagotować.
*Do przesianej mąki wlewamy wrzącą mieszaninę i energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek.
*Ogrzewać mieszaninę przez ok. 5 minut do 70 stopni cały czas mieszając kulą w misce już robotem przy wolnych obrotach.
* Do ochłodzonej masy dodajemy pojedynczo jaja, cały czas mieszając aż do połączenia w jednolitą masę.
* Blachę smarujemy tłuszczem a następnie formujemy na niej ptysie. Można do tego uczyć rękawa lub dwóch łyżek.
*Po upieczeniu w 180-200 stopni przez około 25 minut należy je wychłodzić.
* Rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżeczkach śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając rozpuszczoną żelatynę a pod koniec cukier puder i cukier waniliowy.
* Upieczone ptysie przecinamy na pół i suwamy pozostałości ciasta wewnątrz wypieków.
* Nadziewamy je śmietanką, przykrywamy górą i posypujemy cukrem pudrem.
Należy pamiętać aby na początku pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ptysie mogą opaść. 5 minut przed końcem otwieramy by wypuścić parę.
Komentarze