Ptysie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i lekkie na słodko

  • 2 godz.

Składniki:

  • - mąka pszenna 140 g
    - woda 160 cm3
    - margaryna 67g
    - jaja 250 g (ok4 w zależności od kategorii jaj)
    - cukier puder do posypania 60 g
    - margaryna do blach 10 g
    - szczypta soli

    Krem bita śmietanka
    - śmietanka kremowa 30% 540 g
    - cukier puder 80g
    - cukier waniliowy 12 g
    - 2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * W pierwszej kolejności sporządzamy ciasto ptysiowe:
    *Do garnka należy wlać odmierzoną ilość wody, dodać tłuszcz, sól i zagotować.
    *Do przesianej mąki wlewamy wrzącą mieszaninę i energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek.
    *Ogrzewać mieszaninę przez ok. 5 minut do 70 stopni cały czas mieszając kulą w misce już robotem przy wolnych obrotach.
    * Do ochłodzonej masy dodajemy pojedynczo jaja, cały czas mieszając aż do połączenia w jednolitą masę.
    * Blachę smarujemy tłuszczem a następnie formujemy na niej ptysie. Można do tego uczyć rękawa lub dwóch łyżek.
    *Po upieczeniu w 180-200 stopni przez około 25 minut należy je wychłodzić.
    * Rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżeczkach śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając rozpuszczoną żelatynę a pod koniec cukier puder i cukier waniliowy.
    * Upieczone ptysie przecinamy na pół i suwamy pozostałości ciasta wewnątrz wypieków.
    * Nadziewamy je śmietanką, przykrywamy górą i posypujemy cukrem pudrem.

    Należy pamiętać aby na początku pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ptysie mogą opaść. 5 minut przed końcem otwieramy by wypuścić parę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować