Ptysie - smak mojego dzieciństwa

5 (183 ocen)

  • 60 min

Ptysie zdecydowanie przypominają mi moje dzieciństwo. Bardzo udane dzieciństwo dodam :D dlatego choć na jeden dzień zapragnęłam przenieść się w te czasy sama robiąc ptysie, które przyrządza się bardzo szybko i łatwo :)

  • 60 min

Składniki:

  • szklanka wody,
    szklanka mąki,
    125 g masła lub margaryny (pół kostki),
    4 jajka,
    500 g śmietany 30% ,
    30 g cukru waniliowego,
    50 g cukru kryształ,
    odrobina cukru pudru waniliowego.
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ptysie

Ptysie - smak mojego dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku gotujemy wodę z tłuszczem. Gdy doprowadzimy do wrzenia,stale mieszając dodajemy szklankę mąki. Mieszamy do tej pory kiedy ciasto zacznie odstawać od brzegów podczas mieszania.
  • 2. Rondelek odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia ( 10 min na balkonie wystarczy )
  • 3. Gdy ciasto nam przestygnie, dodajemy 4 jajka i miksujemy.
  • 4. Teraz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy rękawa cukierniczego lub ciasto wkładamy do zwykłej torebki i robimy dziurkę na końcu, tworzymy kształt naszych ptysiów. Wielkość orzecha włoskiego, w zupełności wystarczy, bo po upieczeniu ptysie będą 2 razy większe.
  • 5. Ptysie pieczemy 28 - 30 min w 200 st . Po upieczeniu i wystygnięciu ptysiów, ubijamy śmietanę z dodatkiem 50 g cukru i 30 g cukru waniliowego. Ptysie kroimy na pół i napełniamy bitą śmietaną. Na koniec prószymy je cukrem pudrem. Prawda, że proste w przygotowaniu ? :)

Porady

Aby zmienić trochę smak ptysiów, dodaj kilka kropel soku z cytryny do bitej śmietany .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować