ptysie jagodowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania.Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną.Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami.Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Idealne dla dzieci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka wody
    125 g masła
    szklanka mąki szczypta soli
    na nadzienie:
    500 g sera białego z wiaderka
    szklanka jagód leśnych (użyłam mrożonych)
    200 ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka cukru
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ptysie jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić i przekroić na połówki.
  • 2. Jagody zasypać cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ser wymieszać z wystudzonymi jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

ptysie

To może cię zainteresować