Ptysie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Malutkie ptysie - w sam raz na raz :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka wody
    100g masła
    3 duże jajka
    1/3 łyżeczki soli
    1/2 łyżki cukru

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włóż masło, wlej wodę, dodaj sól i cukier. Doprowadź do wrzenia. Garnek z wrzącym płynem zestaw z ognia i wsyp mąkę. Energicznie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę ponownie postaw na małym ogniu, stale energicznie mieszając, gotuj kilka minut aż masa stanie zwarta i zacznie odchodzić od dna. Odstaw masę do przestygnięcia.
  • 2. Do wystudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i mieszaj za każdym razem do połączenia się składników. Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C do chwili aż ptysie będą złociste, a w dotyku suche i chrupiące.
    Ostudź na kratce.
  • 3. Przygotuj ulubiony krem, przekrój ptysie na pół i szprycą wciśnij odpowiednią ilość kremu.

Porady

Ciasta powinno starczyć na około 30 małych ptysiów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy