1.Do garnka włóż masło, wlej wodę, dodaj sól i cukier. Doprowadź do wrzenia. Garnek z wrzącym płynem zestaw z ognia i wsyp mąkę. Energicznie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę ponownie postaw na małym ogniu, stale energicznie mieszając, gotuj kilka minut aż masa stanie zwarta i zacznie odchodzić od dna. Odstaw masę do przestygnięcia.
2.Do wystudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i mieszaj za każdym razem do połączenia się składników. Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C do chwili aż ptysie będą złociste, a w dotyku suche i chrupiące.
Ostudź na kratce.
3.Przygotuj ulubiony krem, przekrój ptysie na pół i szprycą wciśnij odpowiednią ilość kremu.
Porady
Ciasta powinno starczyć na około 30 małych ptysiów.
Komentarze