Ptysie

0 (0 ocen)

nigdy mi się nie znudzą :)

Składniki:

  • 250 g masła
    2 szklanki wody
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 jajek
    szczypta soli
    1 litr śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    cukier puder do posypania

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i masło przełożyć do garnka. Rozpuścić masło i doprowadzić do wrzenia. Gdy zacznie się gotować wyłączyć gaz i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drewnianą łyżką energicznym ruchem dobrze razem wymieszać. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić aby ostygło. Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i wyrabiać mikserem lub drewnianą łyżką. Na samym końcu dać szczyptę soli. Dobrze wyrobić. Ciasto przekładać do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem formując ptysia. Można również ciasto nakładać na blachę za pomocą łyżki. Nabrać porcję ciasta łyżką i druga taką samą łyżką pomóc sobie w ułożeniu ciasta na blaszce. Piec 20 - 30 minut w 200 st C. Po upieczeniu ostudzić. Przekroić na pół. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dobrze razem wymieszać. Na spodnią część ptysia nakładać porcje ubitej śmietany i przykryć druga częścią ptysia. Wierzch posypać cukrem pudrem. Można podawać od razu po przygotowaniu.

    Jeżeli chcemy, żeby śmietana nam się dłużej utrzymała należy przed końcem ubijania dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie ( 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i ostudzić ).

Komentarze

Podobne przepisy