Ptysie

0 (0 ocen)

Ptysie uwielbiają moi mali pomocnicy, starszy synek zawsze pomaga mi je robić a młodszy próbuje krem. Przepis na ptysie dopracowaliśmy sami i jest ulubionym deserem moich chłopaków.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1 szklanka wody
    - pół kostki margaryny
    - 1 szklanka mąki
    - 4 jajka.

    KREM ŚMIETANOWY:
    - 500 ml śmietany 36%
    - 2 śmietan-fixy
    - 2 cukry waniliowe
    - 4 łyżki cukru pudru.

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA PTYSIE MIKSUJEMY Z JAJKAMI 1. CIASTO:
    1. Wodę z margaryną zagotowujemy. Mieszając wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Lekko studzimy. Wbijamy jajka i dokładnie miksujemy.
  • PATRYŚ WYCISKA SZPRYCĄ PTYSIE 2. 2. Dużą blachę z piekarnika o wymiarach 38x42 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy do szprycy, wyciskamy na blachę okrągłe stożki.
  • PTYSIE 3. Ptysie pieczemy 40 minut w temp. 180°C.
  • PATRYŚ NAPEŁNA KREMEM PTYSIE 4. KREM ŚMIETANOWY:
    1. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
    2. Krem nakładamy do szprycy i napełniamy nim ptysie od dołu. Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ptysie najlepiej smakują schłodzone kilka godzin w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy