ptysie...

5 (147 ocen)

Tym razem zrobiłam ze zwyklym budyniowym kremem z bita śmietaną tez będą dobre Z podanych składników wyszło mi 12 dużych ptysi...

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka wody
    80 gram masła
    160 gram mąki
    szczypta soli
    4-5 jajek

    krem: budyniowy:
    0,5 szklanka cukru pudru
    0,5 szklanka mąki
    2 żółtka
    0,5 litr mleka
    laska wanilii
    125g masła
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę, energicznie mieszać chwilkę. Ciasto odstawić, żeby lekko przestygło. Następnie wbić po jajku, mieszając. Szprycą wyciskać na blaszkę ptysie. Ja część robiłam szprycą, ale mam taką do d..y i resztę łyżką wykładałam..;) Piec w gorącym piekarniku 200st. około 30-35 minut. Nie otwierać w czasie pieczenia!!! (chociaż ja otwierałam kilka razy i nic się nie stało) Po upieczeniu szybko przekroić, żeby odparowały.

  • 2. krem:
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzonym kremem przełożyć
    Ptysie i posypać cukrem pudrem.....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować