PTYSIE

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ptysie podobnie jak karpatka - błyskawiczne w przygotowaniu i jeszcze szybsze w znikaniu :)

mamade188
  • 12 porcje
  • Łatwy

Składniki

- woda: 1 szklanka
- masło lub margaryna: 0.5 sztuki
- cukier: 1 łyżka
- mąka: 1 szklanka
- jaja: 2 sztuki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

- śmietana 30%: 0.2 litra
- cukier waniliowy (16g): 1 sztuka
- cukier puder: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

PTYSIE

  • 1. Wodę, masło i cukier zagotowujemy w rondlu do momentu kiedy masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, energicznie mieszamy, tak aby powstało jednolite ciasto. Trzeba przy tym uważać żeby ciasta nie przypalić i żeby nie powstały w nim grudki. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie dodajemy jajka ( po każdym mieszamy dokładnie). Ciasto powinno być lśniące i gładkie.
  • 2. Z masy formujemy ciastka- wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości co najmniej 3 cm od siebie. Najlepiej robić to szprycą lub łyżką. Ja żeby otrzymać podobnej formy i wielkości ptysie używam formy do pieczenia mufinek - smaruję ją tłuszczem i posypuję mąką, żeby lepiej się wyciągały po upieczeniu. Pieczemy w temp. 200*C przez około 20 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.
  • 3. Upieczone ciastka ściągamy z blachy i przekrawamy w poprzek. Proszę się nie zrażać jeśli się okaże że są w środku puste :) tak ma być.
  • 4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Kremem przekładamy ptysie. Posypujemy cukrem pudrem. można również oblać polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawiosnaboże narodzeniekuchnia polskajesieńpiknikPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qtymgg

Dodane przez: Antykrakowianka

Ptysie

Delikatny deser

Ptysie

Dodane przez: pioge7

Ptysie

super pyszny deser

na 12 dużych sztuk:
na ciasto: 
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
na nadzienie:

600 ml śmietanki kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany
4 łyżki cukru pudru + do posypania

Dodane przez: klementynka

klasyczne ptysie

Każdemu znane ciastka, choć banalnie...

PTYSIE

Dodane przez: Klaudyna213

PTYSIE

Zawsze się udają.

image-004j0y6

Dodane przez: Mniam1

Pomarańczowe ptysie z kruszonką

Ptysie pieczone z kruchym ciastem...

ptysie jagodowe

Dodane przez: klementynka

ptysie jagodowe

Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE