PTYSIE

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zawsze się udają.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g mąki
    150 ml wody
    100 g masła lub margaryny
    4 jajka
    szczypta soli

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, włożyć masło i sól. mieszać aż masło się roztopi, zagotować.
  • 2. Do gotującego dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż stanie się gładkie, a na środku garnka ciasto uformuje się w kule.
    odstawić na 5 min.
  • 3. Następnie dodawać po 1 jajku, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i na blaszkę wysmarowaną margaryną wyciskamy ptysie, w sporej odległości.
    Piec ok 15min
    W temp 200st
  • 5. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku ok 15 min. ostudzić.
    Ptysie są gotowe do nakładania kremu

Porady

Wysmarowaną margaryną blachę można przelać zimną wodą, następnie wyciskać ptysie, parująca woda "uniesie" ciasto. Można nałożyć kremówkę, budyń, albo gotową masę karpatkową

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

ptysie

4.99 (164 ocen)

ptysie

4.99 (164 ocen)

Ptysie

celkapatelka Łatwe do zrobienia 45 min

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Malinowe ptysie z różowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ptysie

akrobatka22 . 60 min