Ptysie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam ptysie. A takie domowe jeszcze bardziej ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    szklanka mąki pszennej
    150g masła
    szklanka wody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    5 jajek

    Krem:
    1l mleka
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    400g masła
    4 łyżki cukru

    cukier puder

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wodę zagotować w rondelku, rozpuścić masło, dodać jednym ruchem ręki mąkę i proszek do pieczenia. Ciągle podgrzewając, mieszać do uzyskania jednego "klucha". Odstawić do wystudzenia. Zmiksować z jajkami. Ciasto wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego. Pamiętajmy, żeby zrobić górki w ptysiach. Piec w 200st ok 30 min
    KREM:
    Budyń ugotować wg instrukcji, dodając cukier waniliowy. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń i miksować do uzyskania jednolitej masy.

    Wystudzone ptysie przekroić wzdłuż, w środek wycisnąć krem, nakryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy