Ptysie

  • wyświetlono: 329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam ptysie. A takie domowe jeszcze bardziej ;)

  • 10 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
szklanka mąki pszennej
150g masła
szklanka wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek

Krem:
1l mleka
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
400g masła
4 łyżki cukru

cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysie

  • 1. CIASTO:
    Wodę zagotować w rondelku, rozpuścić masło, dodać jednym ruchem ręki mąkę i proszek do pieczenia. Ciągle podgrzewając, mieszać do uzyskania jednego "klucha". Odstawić do wystudzenia. Zmiksować z jajkami. Ciasto wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego. Pamiętajmy, żeby zrobić górki w ptysiach. Piec w 200st ok 30 min
    KREM:
    Budyń ugotować wg instrukcji, dodając cukier waniliowy. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń i miksować do uzyskania jednolitej masy.

    Wystudzone ptysie przekroić wzdłuż, w środek wycisnąć krem, nakryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaDeserptysie

Komentarze

Podobne przepisy

image-10xl6x6

Dodane przez: Kasia_S

Ptysie

nigdy mi się nie znudzą :)

PTYSIE

Dodane przez: mamade188

PTYSIE

Ptysie podobnie jak karpatka -...

ptysie

Dodane przez: Anyzkowo

Idealne ptysie

Pyszne, delikatne i rozpływające...

Ptysie

Dodane przez: pioge7

Ptysie

super pyszny deser

na 12 dużych sztuk:
na ciasto: 
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
na nadzienie:

600 ml śmietanki kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany
4 łyżki cukru pudru + do posypania

Dodane przez: klementynka

klasyczne ptysie

Każdemu znane ciastka, choć banalnie...

PTYSIE

Dodane przez: Klaudyna213

PTYSIE

Zawsze się udają.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE