Ptasie Mleczko ze śmietaną i delicjami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i delikatny, puszysty, rozpływa się w ustach... Po prostu bajeczny placuszek.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA FORMĘ : 24cm

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    2 łyżki kakao

    SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

    400ml śmietany 30%
    3/4 szkl. gorącej wody
    galaretka rubinowa ewentualnie truskawkowa

    DODATKOWO:

    8 sztuk delicji truskawkowych
    6 łyżeczek powideł śliwkowych
    2 galaretki truskawkowe + 2 szkl gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko

Ptasie mleczko ze śmietaną i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao.
    2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180* około 20 minut.
    3. Galaretkę rozpuścić w wodzie, pozostawić do wystygnięcia.
    4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężącą galaretkę,
    5. Wystudzony biszkopt wysmarować powidłami, na powidła wyłożyć ubitą śmietanę, poukładać delicje.
    6. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie, pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na śmietanę.
    7. Jeśli mamy ochotę górę możemy ozdobić bezikami, najlepiej przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować