Ptasie mleczko z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszna delikatna pianka z truskawkami i galaretką, poleca się na upalne dni. Można przygotować taką piankę z różnymi galaretkami.

Składniki:

  • Na piankę
    galaretki cytrynowe - 2 opak
    mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l
    Dodatkowo
    biszkopty okrągłe - 0,5 paczki
    galaretka truskawkowa - 2 opak
    truskawki

Ptasie mleczko z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić też do lekkiego stężenia.
  • 2. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na połowę. Sam brzeg tortownicy, wyłożyć biszkoptami, środek zostawić pusty.
  • 3. Pomiędzy biszkoptami, układać połówki truskawek. Dobrze schłodzone mleko, przelać do wysokiego naczynia, ubijać na wysokich obrotach, przez kilka minut. Następnie wlewać cienkim strumieniem galaretkę do mleka, ubijając jeszcze przez chwilę.
  • 4. Wylać piankę do tortownicy, odstawić do stężenia do lodówki. Wierzch pianki udekorować przekrojonymi truskawkami, zalać tężejącą galaretką czerwoną, odstawić do lodówki na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy