Ptasie mleczko® truskawkowo-rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny delikatny deser, słodkie truskawki i lekko kwaskowy rabarbar to wspaniałe połączenie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rabarbar: 2 sztuki
    - truskawki świeże: 0.5 kilograma
    - śmietana kremówka 36%: 250 mililitrów
    - galaretka truskawkowa: 2 sztuki
    - cukier: 4 łyżki

Ptasie mleczko® truskawkowo-rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy i kroimy rabarbar, dodajemy cukier i gotujemy kompot. Kiedy rabarbar będzie już miękki odcedzamy go. Odmierzamy 400 ml gorącego kompotu i rozpuszczamy w nim 2 galaretki. Studzimy galaretkę i czekamy, aż się zacznie lekko ściągać.
  • 2. Miksujemy truskawki
  • 3. Ubijamy śmietankę na sztywno (odkładamy odrobinę do dekoracji)
  • 4. Do ściągającej się galaretki, dodajemy truskawki i śmietanę, miksujemy wszystko i odstawiamy do lodówki. Dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz E. Wedel sp.z.o.o.

Komentarze

Podobne przepisy