PTASIE MLECZKO czyli ZUPA NIC

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo popularne na Słowacji Vtáčie mlieko niewiele ma wspólnego z naszym, polskim ptasim mleczkiem. Ten deser to po prostu słowacka wersja "zupy nic", której prawdę mówiąc nigdy wcześniej nie robiłam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 1 litr
    - jaja: 4 sztuki
    - budyń waniliowy ( bez cukru): 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - opakowanie cukru waniliowego: 2 sztuki
    - cukier: 5 łyżek
    - cukier puder: 1 łyżka
    - Szczypta soli: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ptasie mleczko Desery

Ptasie mleczko czyli zupa nic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeden cukier waniliowy.

    Odlać 3/4 szklanki mleka, dodać do niego mąkę, żółtka i budyń i dokładnie rozmieszać.

    Pozostałe mleko zagotować, dodać drugi cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Na gotujące się mleko kłaść łyżką pianę z białek, tworząc niewielkie kleksy. Po chwili obrócić i zaraz wyciągać łyżką cedzakową. Należy to robić porcjami w zależności od wielkości garnka (im szerszy tym więcej pianek się w nim zmieści na raz).

    Po ugotowaniu ostatniej porcji do mleka wlać resztę mleka z budyniem, mąką i żółtkami. Ugotować budyń.

    Budyń podawać z piankami w miseczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować