Bardzo popularne na Słowacji Vtáčie mlieko niewiele ma wspólnego z naszym, polskim ptasim mleczkiem. Ten deser to po prostu słowacka wersja "zupy nic", której prawdę mówiąc nigdy wcześniej nie robiłam
Ptasie mleczko czyli zupa nic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeden cukier waniliowy.
Odlać 3/4 szklanki mleka, dodać do niego mąkę, żółtka i budyń i dokładnie rozmieszać.
Pozostałe mleko zagotować, dodać drugi cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Na gotujące się mleko kłaść łyżką pianę z białek, tworząc niewielkie kleksy. Po chwili obrócić i zaraz wyciągać łyżką cedzakową. Należy to robić porcjami w zależności od wielkości garnka (im szerszy tym więcej pianek się w nim zmieści na raz).
Po ugotowaniu ostatniej porcji do mleka wlać resztę mleka z budyniem, mąką i żółtkami. Ugotować budyń.
Komentarze