Ptasie mleczko bananowe na kruchym spodzie z mąki kokosowej i z polewą z masła orzechowego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bez cukru, jajek, mąki pszennej, bez pieczenia i banalnie prosty do zrobienia!!!
1 kawałek ok. 160kcal czyli lekkie jak obłoczek.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód- dwie wersje do wyboru, albo...

    I wersja:
    100g ciasteczek zbożowych bez cukru-zmielić, rozdrobnić
    1 łyżka ciemnego kakao
    2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
    II wersja:
    100g namoczonych wcześniej daktyli
    2 łyżki kakao ciemnego
    2 łyżki oleju kokosowego
    4 łyżki maki kokosowej

    Masa:

    375g mascarpone, albo 400g jogurtu greckiego
    1-2 banany
    100ml mleka kokosowego
    ksylitol do smaku
    1 łyżka żelatyny

    POLEWA:
    3 łyżki masła orzechowego
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżka pudru z ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery

Ptasie mleczko bananowe na kruchym spodzie z mąki kokosowej i z polewą z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bananowe ptasie mleczko 1. Spód:
    W obu wersjach wszystkie składniki blendujemy i wykładamy na małą tortownice wyłożoną papierem do pieczenia (jak na tarte) i do lodówki

    Masa:
    Wszystko dokładnie blendujemy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wylewamy na schłodzony spód i do lodówki.

    Polewa:
    Składniki rozpuszczamy w garnku i wystudzone polewamy ciasto

Porady

Dla przypomnienia: Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie-ok 2-3lyzki, mieszamy i zostawiamy do napecznienia. Zrobi się twarda i albo na sekundy do mikroweli, albo nad parą wodną, ponownie rozpuszczamy. Trochę białej masy przekładamy do żelatyny, mieszamy i wlewamy z powrotem do masy dokładnie mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mąka kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować