Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Cudowne smaki z dzieciństwa

  • 3 godz.

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30 %

    2 łyżki cukru pudru

    1 galaretka fioletowa (ametystowa)

    1 łyżka soku z jagód

    1 galaretka truskawkowa

    1 łyżka soku truskawkowego

    1 galaretka cytrynowa

    owoce (użyłam borówki i porzeczek)

    1/4 kostki masła

    10-12 herbatników Petit Beurre

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.

    Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku.

    Masę z hernatników wyłożyć na dno tortownicy (moja ma 18 cm.)

    200 ml śmietanki ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.

    Gdy śmietana będzie dobrze ubita, wlać do niej chłodną, fioletową galaretkę ciągle miksując.

    Dla wzmocnienia koloru dolać sok jagodowy.

    Masę przelać do formy i włożyć do lodówki, aż lekko stężeje.

    Tak samo ubić pozostałe 200 ml śmietanki tym razem z galaretką truskawkową i sokiem truskawkowym.

    Wylać na tężejącą, fioletową część, odstawić do lodówki na 10 minut.

    Na wierzchu ułożyć owoce i całość zalać ostatnią, cytrynową galaretką.

    Pozostawić w lodówce na minimum 3-4 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy