Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy
o wymiarach 25x36 cm, piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni.
Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
2.Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody.
Masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić w loduwce.
3.Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance wody i wyłożyć na masę serową.
Wierzch posypać kokosem i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Komentarze