Ptasie mleczko

4.5 (196 ocen)

  • 4 godz.

Ptasie mleczko - niebo w gębie :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    0,6 szkl. mąki,
    0,6 szkl. cukru,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Masa:
    60 dag białego sera,
    kostka masła,
    3/4 szkl. cukru,
    3 żółtka,
    galaretka truskawkowa,

    "Ptasie mleczko":
    3 białka,
    3 łyżki cukru,
    galaretka cytrynowa,

    Do dekoracji:
    wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy
    o wymiarach 25x36 cm, piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni.
    Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
  • 2. Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody.
    Masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić w loduwce.
  • 3. Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance wody i wyłożyć na masę serową.
    Wierzch posypać kokosem i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować