PTASIE MLECZKO

0 (0 ocen)

Przepis na ptasie mleczko dała mi znajoma mojej mamy. Jest pyszny, lekki i najlepiej smakuje w upalne dni.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
    4 jajka
    3 łyżki żelatyny
    cukier waniliowy
    mała śmietana 18%
    1/2 łyżki kakao
    1 galaretka czerwona
    niecała szklanka cukru na 3 warstwy

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, następnie rozdzielić na 3 równe części czyli na 3 szklanki. Przechodzimy do warstw:
  • 2. PIERWSZA WARSTWA - 2 białka ubić na sztywno dodać 3 łyżki cukru, 4 żółtka, cukier waniliowy, żelatynę i wszystko lekko wymieszać. Wlać na ułożone w tortownicy 25x25 cm biszkopty i wstawić do lodówki
  • 3. DRUGA WARSTWA - 2 białka ubić na sztywno dodać 3 łyżki cukru, 1/2 łyżki kakao, żelatynę i delikatnie wymieszać i wlać na tężejącą warstwę i wstawić do lodówki
  • 4. TRZECIA WARSTWA - szklankę śmietany ubić z 3 łyżkami cukru dodać żelatynę i wlać na drugą tężejącą warstwę i wstawić do lodówki. Galaretkę zrobić wg przepisu i tężejącą lekko wlać na wierzch ptasiego mleczka i łożyć do lodówki żeby galaretka się dobrze stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy