Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, następnie rozdzielić na 3 równe części czyli na 3 szklanki. Przechodzimy do warstw:
2.PIERWSZA WARSTWA - 2 białka ubić na sztywno dodać 3 łyżki cukru, 4 żółtka, cukier waniliowy, żelatynę i wszystko lekko wymieszać. Wlać na ułożone w tortownicy 25x25 cm biszkopty i wstawić do lodówki
3.DRUGA WARSTWA - 2 białka ubić na sztywno dodać 3 łyżki cukru, 1/2 łyżki kakao, żelatynę i delikatnie wymieszać i wlać na tężejącą warstwę i wstawić do lodówki
4.TRZECIA WARSTWA - szklankę śmietany ubić z 3 łyżkami cukru dodać żelatynę i wlać na drugą tężejącą warstwę i wstawić do lodówki. Galaretkę zrobić wg przepisu i tężejącą lekko wlać na wierzch ptasiego mleczka i łożyć do lodówki żeby galaretka się dobrze stężała.
Komentarze