Deser ptasie mleczko

0 (0 ocen)

sezonowo podałam Wam dziś z truskawkami ale mile widziane wszystkie owoce ! lekki pyszny deser, nieco uzależniający :) polecam bo łatwy w wykonaniu a niezwykle smaczny :))

Składniki:

  • mniej więcej dla 8 osób.
    30-40 dkg truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    2 galaretki cytrynowe
    2 puszki mleka niesłodzonego skondensowanego
    1 łyżka cukru pudru
    cukier waniliowy

Deser ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. puszki z mlekiem dobrze schłodzić w lodówce.
    truskawki oszypułkować i opłukać a następnie ręcznikiem papierowym osuszyć. pokroić na połówki i ułożyć w formie, a następnie zalać przestudzoną galaretką truskawkową rozrobioną według przepisu na opakowaniu. wstawić do lodówki aż galaretka się zetnie.
  • 2. galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 i 1/3 szkl wody. ostudzić.
    mleko wylać do wysokiego naczynia. razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubić na puszystą pianę, a następnie po trochu dodawać galaretkę cytrynową-oczywiście wystudzoną- do ubitego mleka i delikatnie łączyć.
  • 3. tak przygotowaną pianę z mleka wylać do formy w której układaliśmy truskawki zalane galaretką. całość odstawić do lodówki na około 3 godziny lub na noc.
  • 4. aby wyjąć zastygnięty deser należy nalać ciepłej wody do miski czy komory zlewu i zanurzyć formę na 20-30 sekund po czym przyłożyć talerz i odwrócić deser. galaretka nadal zachowuje piękny kształt i ciągle błyszczy.
    dowolnie deser dekorujemy i podajemy z ciasteczkami najlepiej domowej roboty.

    smacznegoooooooo !!!

Komentarze

Podobne przepisy