Pszenny chlebek z kminkiem

0 (0 ocen)

To ulubiony chlebek mojego męża, dlatego często go piekę.Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny.

Składniki:

  • na keksówkę o wymiarach 36x15 cm:
    - 0,5kg mąki pszennej
    - 5 dag drożdży
    -0,5 szkl. ciepłego mleka
    -1,5 szkl. ciepłej wody
    -1 łyżeczka soli
    - 2 łyżki kminku
    - 2/3 łyżki oleju
    - szczypta cukru

Pszenny chlebek z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i trzech łyżek mąki robimy zaczyn(ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy go na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę składników wrzucamy do miksera, dorzucamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy przez 10 min. na średnich obrotach miksera. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksówki. Odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach, w nagrzanym piekarniku, bez termoobiegu.10 min przed końcem pieczenia wierzch chlebka smarujemy wodą, aby stał się błyszczący. SMACZNEGO!

Porady

Chlebek można również przyrządzić z czarnuszką, majerankiem bądź słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy