Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką, nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej typ 650
    1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
    1, 5 szklanki wody
    1 płaska łyżka soli
    1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
    1 łyżeczka ziołowej przyprawy do chleba
    ½ łyżeczki suszonych drożdży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam.

    Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam w spokoju na godzinę, aby podrosło.
  • 2. Nagrzewam piekarnik do 210*c, na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą.
    Wkładam do piekarnika wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę.

Porady

Uwaga! Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania w niego oddaje pusty odgłos. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować