Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego.
2.Miskę nakryć lnianą ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. W połowie rośnięcia ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto ponownie odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o wymiarach 11x30 cm.
3.Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na którego dno wrzucić pół szklanki kostek lodu. Piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec dalsze 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.
Komentarze