Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Bardzo smaczny chleb, delikatny i z regularnymi małymi dziurkami. Dyniowe puree sprawia, że jest mniej kaloryczny i dużo dłużej zachowuje świeżość.

  • 5 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    mąka pszenna typ 750 – 125 g
    żytni zakwas – 140 g
    woda – 100 ml

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn
    mąka pszenna typ 750 – 450 g
    gęste puree z dyni – 100 g
    woda – 150 ml
    sól – 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego.
  • 2. Miskę nakryć lnianą ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. W połowie rośnięcia ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto ponownie odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o wymiarach 11x30 cm.
  • 3. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na którego dno wrzucić pół szklanki kostek lodu. Piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec dalsze 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować