Pszenno-żytni chleb z garnka

4.98 (176 ocen)

Zdecydowanie najlepszy domowy chleb jaki udało mi się upiec. Pieczony w ciężkim żeliwnym garnku staje się niezwykle chrupiący, aż chce się wcinać jeszcze gorący.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej+ do podsypania
    100 g mąki żytniej z pełnego przemiału
    30 g drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    300 ml wody
Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenno-żytni chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pszenno-żytni chleb z garnka 1. Mąkę przesiać i wymieszać z solą.
  • Pszenno-żytni chleb z garnka 2. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem.
  • Pszenno-żytni chleb z garnka 3. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki, wymieszać ciasto drewnianą łyżką i owinąć miskę folią spożywczą. Zostawić tak w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
  • Pszenno-żytni chleb z garnka 4. Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką. Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240 st. C. Do gorącego gara włożyć ciasto na chleb, nakryć pokrywką i piec przez ok. 50 min. Po 30 min ściągnąć pokrywkę i piec bez przykrycia. Smacznego

Porady

Jeżeli nie mamy ciężkiego żeliwnego garnka możemy zastąpić je żaroodpornym naczyniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować