Pszenno-żytni chleb z garnka

4.49 (199 ocen)

Chleb upiekł się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i miękki, elastyczny miękisz.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (typ 650)
    200 g mąki żytniej (typ 720)
    1 łyżeczka soli
    1 i 1/2 łyżki oliwy
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/2 szkl. ciepłej wody – nie gorącej!
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenno-żytni chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i mąki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”.
    Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto będzie zbyt twarde, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.
    Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki.
    Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220 stopni – nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięty bochenek i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 minut.
    Chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.

Porady

Do pieczenia potrzebujemy garnek żeliwny lub średniej wielkości naczynie żaroodporne (średnica 25 cm, wysokość 8 cm)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować