Pszenno-żytni chleb na zakwasie żytnim

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Czy istnieje ktokolwiek, kto nie docenia smaku świeżego chleba na zakwasie? Do pełni szczęścia potrzeba tylko odrobiny masła. Zakwas hoduję od 1,5 miesiąca, ale wiem, że to przygoda na całe życie. Nazwałam go Stefan i traktuję jak prawdziwego członka rodziny.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej 650
    150 g mąki żytniej 720
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
    8 łyżek zakwasu żytniego (dokarmionego 8-10 godzin wcześniej)
    2 łyżeczki soli (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardziej zdecydowany słony smak)
    1 łyżka oleju z pestek dyni
    300 ml ciepłej wody
    Dużo pestek dyni
    Dużo pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pszenno-żytni chleb na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj mąki i sól w dużej misce.
  • 2. Dodaj zakwas, olej oraz wodę. Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Dodaj dużo pestek dyni i słonecznika. Wymieszaj.
  • 4. Ciasto chlebowe przełóż do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
  • 5. Odstaw chleb w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin, aby spokojnie wyrósł. *Długość wyrastania zależy od temperatury w domu oraz od siły zakwasu.
  • 6. Chleb piecz 10-15 minut w temperaturze 210 stopni, następnie 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Upieczony chleb wyjmij z foremki i wystudź na kratce. Krój dopiero, gdy wystygnie.
    Smacznego!

Porady

Dynię i słonecznik możesz zastąpić dowolnymi dodatkami. Jeżeli lubisz kuchnię śródziemnomorską zastąp olej z dyni oliwą z oliwek lub oliwą z suszonych pomidorów, a do ciasta dodaj pokrojone oliwki, suszone pomidory i zioła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować